Dirigent

Curriculum vitae Bas van Houte

 

Bas van Houte werd geboren te Schiedam.

Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken orgel (bij Jet Dubbeldam en Arie J. Keijzer) en koordirectie (bij Barend Schuurman)

Tijdens deze studie volgde hij een interpretatiecursus voor oude Italiaanse orgelmuziek, de Kurt Thomas (zomer)cursus (dirigentencursus) en werd winnaar van het orgelconcours te Gorinchem.

Na de studie aan het Rotterdams Conservatorium ging Bas van Houte AMV/Schoolmuziek studeren aan de Schumann academie. Diplomering (2e graads) via staatsexamen en (1e graads) via de Stichting Nederlandse Vakdiplomering Muziek.

Bas van Houte is werkzaam aan het PENTA college CSG Scala Rietvelden te Spijkenisse, als docent (eindexamenvak) muziek. Naast docent muziek is hij ook teamleider en maakt derhalve deel uit van de schoolleiding. Hij introduceerde het eindexamenvak muziek op Scala Rietvelden (voorheen Blaise Pascal) en eveneens de concerten door bovenbouwleerlingen in de pauzes.

Als dirigent/organist is Bas van Houte werkzaam in de Basiliek van de H. Liduina en O.L.V. Rozenkrans te Schiedam. Met het dameskoor ‘Jubilatio’ en het herenkoor ‘In Honorem Dei’ verzorgt hij de opluistering van de eucharistievieringen met meerstemmige Latijnse missen, gregoriaanse gezangen en motetten.

Met ingang van 2016 dirigeert Bas van Houte het kamerkoor Delft Blue te Delft waarmee hij ook in 2015 de Johannes Passion van J.S. Bach uitvoerde. Kamerkoor Delft Blue zingt voorna-melijk a capella, van renaissance tot en met hedendaagse composities waarbij de nadruk ligt op moderner repertoire met een hoog ambitieniveau.

Met ingang van december 2016 dirigeert Bas van Houte Gloria Toonkunst Vlaardingen.

Bas is als artistiek leider en dirigent verbonden aan verschillende projectkoren, waaronder de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach met het Schiedams Bachkoor in de Grote- of St. Janskerk te Schiedam.

Verschillende malen gaf hij een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach in de Basiliek van de H. Liduina met het Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam.

Sinds enkele jaren verzorgt hij samen met Arjen Leistra een concert rond Allerzielen in de Grote- of Sint Janskerk te Schiedam met een projectkoor en solisten waarbij het Requiem van G. Fauré werd uitgevoerd alsmede het Requiem van M. Duruflé.

Daarnaast verzorgt Bas van Houte een viertal cantatediensten per seizoen met het Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam in samenwerking met het West Nederlands Bachorkest in de Bethelkerk te Vlaardingen op de zondagmiddag.